Brownie z masłem orzechowym i oreo

„Czekoladowy zakalec” budził na początku różne uczucia wśród moich domowników, ale z czasem stało się to jedno z ulubionych ciast.

Ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto gościło na moim stole już w kilku odsłonach. Było tradycyjne, ale i z bezą, owocami, orzechami. Jednak mamy już swojego faworyta. To brownie z oreo. 

Dzisiaj mam dla Was specjalny przepis na brownie z masłem orzechowym i oreo. Wciąż mocno czekoladowe, ale dość nieoczywiste. Posądzane nawet o dodatek chałwy. Wypróbujcie.

Składniki na formę 21×21 cm

200 g masła

200 g gorzkiej czekolady

4 jajka

200 g cukru trzcinowego

3 łyżki mąki

2 łyżki kakako

szczypta soli

2/3 szklanki masła orzechowego + 5 łyżek cukru pudru + 1 łyżeczka soli

„Wilgotne czekoladowe ciacho”

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Do lekko wystudzonej masy maślanej dodać jajka i cukier. Mieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Następnie dokładnie wmieszać kakao i mąkę.

Gotową masę przelać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 21x 21 cm). Na czekoladową masę wyłożyć masło orzechowe wymieszane z cukrem i solą. Patyczkiem można zrobić kilka zawijasów łącząc obie masy.

Piec około 30-35 minut. Następnie wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

You Might Also Like