Cake pops… Biszkoptowe lizaki w czekoladzie

Zostają Wam okrajki z ciast? Czasami biszkopt nie wyrośnie i nie wiecie, co z nim zrobić? Kilka ciastek połamało się? To nic. Nie wyrzucajcie! Zróbcie z tego biszkoptowe lizaki. Możecie je dekorować, jak tylko chcecie. Gwarantuję, że ani okruszek z nich nie zostanie. Dzieci je uwielbiają. I dorośli również.

Ciasto:

400 g słodkich resztek (ciastka, biszkopt, babka – cokolwiek zostało z pieczenia)

100 g mascarpone

20 g masła orzechowego, nutelli itp.

100 g czekolady

Kawałki ciasta lub ciastek pokruszyć używając malaksera. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do pokruszonego ciasta dodać mascarpone, masło orzechowe i stopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Wyjąć, z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. ponownie schłodzić w zamrażalce przez 15 min.

Polewa:

200 g czekolady

2 łyżki oleju

Czekoladę z olejem stopić w kąpieli wodnej. Ciasteczkowe kule wyjąć z zamrażalnika. Końcówki patyczków do lizaków zanurzyć w czekoladzie po czym od razu wetknąć w środek kuli. Lizaki zanurzyć w roztopionej czekoladzie czekając aż spłynie jej nadmiar.

Dowolnie udekorować. Najlepiej tematycznie. Można zrobić z nich kolorowe lizaki z posypką lub jako ulubione postaci z bajek, świąteczne, zimowe, wiosenne…

You Might Also Like