Czekoladowe muffiny (wideo)

Potrójnie czekoladowe muffiny – istna rozpusta!

Ten spacer po gliwickim rynku wspominam z łezką w oku. Doceniam ten czas nagrań w różnych miejscach. Zawsze jest to duże wyzwanie, ciężka praca, po której mam ochotę wrócić do domu i położyć się. Ale radość jest wielka. Miałam niezwykłą przyjemność nagrywać w Czekoladziarni w Gliwicach. Raj dla łasuchów. Przyjęła nas Emilia Ulkowska – cudowna młoda kobieta, pełna radości i czekoladowej pasji – właścicielka i dietetyk. Jak powiedziała: „Kocham czekoladę! Czekolada to moje życie” – to nie jest puste hasło reklamowe. To czysta słodka prawda. Po szalonym wirusowym czasie będzie to pierwsze miejsce, do którego się wybiorę.

Czekoladziarnię znajdziecie bez problemu. A w niej… przygotujcie się na doskonale słodkie zakupy. Zachwyciły mnie czekolady Beskid. Mleczna, gorzka, biała z przeróżnymi dodatkami. Którą wybrać? Nigdy nie potrafię szybko podjąć decyzji. Gliwicka Czekoladziarnia jest miejscem, w którym chciałabym zaszyć się z książką, zamówić gorącą czekoladę i doprawić ją tak, jak lubię najbardziej. Bo Emilia u siebie daje taką możliwość. Wolicie na ostro? Znajdziecie imbir i chilli. Idealna opcja na chłodny dzień. Jak będę z dziećmi pewnie w ruch pójdzie bita śmietana. Ale czas do pracy. Zobaczcie wideo i próbujcie zrobić muffiny. Przepis – jak to u mnie – bardzo prosty.

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mleka

1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju

1 jajko

200 g posiekanej czekolady

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem czekoladowy:

200 ml śmietany 30%

200 g czekolady gorzkiej 60%

You Might Also Like