Gdy dzieci są w domu, a ja z nimi…

Gofry – gwarantują chwilę ciszy, gdy dzieci się nimi zajadają 🙂

Drodzy Rodzice, pewnie większość z Was jest teraz w domu. Pracujecie zdalnie lub po prostu poświęcacie ten czas na opiekę nad dziećmi, które nie mogą być w żłobkach, przedszkolach czy szkołach. Ja mam dwie córki. Potrafią czasami nieźle dać w kość. Wieczne wołanie „Mamoooooo, ona wzięła mi zabawkę” lub „Mamaaaa, pobaw się z nami” czy też „Mamoooooo, gdzie jest miś” na pewno znacie. Wymyślanie kolejnych zabaw, zajęć i atrakcji może być męczące i pewnie wielu z Was dałoby dużo za minutę ciszy.

Znalazłam sposób, który da Wam chwilę (ale zawsze to coś) wytchnienia. Wymaga to trochę pracy, by koniec końców wspólnie spędzić czas i mieć z tego frajdę. Razem z córkami przygotowujemy pyszne przekąski, a do tego zdrowe. Dziewczyny pomagają mi. Zlecam im poważne, dorosłe zadania, w które w pełni się angażują. Mieszanie, układanie, wybieranie dodatków… I jak już np. gofry są gotowe, siadamy i jemy. W końcu nie słyszę wołania, a widzę zadowolenie na ich twarzach. Cudowne momenty. Co dzisiaj robimy?

1. Gofry – poniżej prosty przepis. Ze względu na trudny czas pozwalam by pojawił się na nich cukier puder czy bita śmietana. Nie ma co dzieciom a i sobie żałować. Gofry zawsze kojarzyły mi się z wakacjami. Warto te wspomnienie beztroski teraz przywołać. Przygotujecie:

250 g mąki orkiszowej typ 405 lub 650

szklanka mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

1 jajko

4 łyżki cukru kokosowego

W jednej misce połączcie suche składniki, a w drugiej mokre. Pamiętajcie kolejność – suche dodajemy do mokrych. Mieszamy dokładnie. Jednolitą masę nakładamy chochelką na gofrownicę i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Dodatki niech wybiorą dzieci.

2. Proste muffiny – ratują w każdej kryzysowej sytuacji. Przygotujcie

2 szklanki mąki pszennej

2 jaja

1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła

1 szklanka maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Posiekana czekolada, orzechy, posypka cukrowa (duże pałeczki lub confetti)

W jednej misce łączymy mokre składniki (olej, jaja, jogurt naturalny) w drugim suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda). Do suchych składników wlewamy mokre. Do ciasta dodajemy czekoladę, orzechy lub posypkę – cokolwiek macie w swoich zapasach lub co też wybiorą dzieciaki. Masą wypełniamy formę na muffinki  do 3/4  wysokości. Pieczemy 20 min w 185 stopniach.

3. Proste ciasteczka z płatków owsianych – one, o dziwo, nigdy się nie nudzą. Często słyszałam, że ta słodkość jest dobra raz w miesiącu. Nie mogę się z tym zgodzić. Smakuje tak samo dzieciom, jak i dorosłym. Przygotujcie

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1/2 szklanki masła orzechowego

2 dojrzałe banany

3-4 łyżki musu z jabłek

gorzka czekolada , dowolne bakalie (posiekane)

Jeżeli lubicie słodkie ciastka dodajcie mleczną czekoladę, cukier, miód. Wszystkie składniki wymieszajcie. Odstawcie na 15 minut tak, aby masa dobrze się związała.  Z przygotowanej masy uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczcie. Piec przez 15 min w 180 stopniach.

You Might Also Like