Propozycja współpracy z Telewizją Regionalną TVT była dla mnie zaskoczeniem. Oczywiście zgodziłam się i wzięłam się do pracy. Przed Wami efekt pierwszych nagrań. Zostaliśmy zaproszeni do Browaru Przystań w Parku Śląskim (Chorzów). W ich cudownej przestrzeni mogłabym spędzać całe dnie.
Dzielę się z Wami pierwszym przepisem. Serniczki wegańskie to szybki i prosty w wykonaniu pyszny deser. Mało kto orientuje się, że w składzie nie ma ani grama sera. Poniżej jest nagranie, a także składniki. Pamiętajcie, że na przykład możecie do owocowego sosu wykorzystać inne owoce. Wolicie truskawki, maliny…? Cokolwiek macie w słoikach, lodówce – wykorzystajcie to. Przygotowują kolejne desery pamiętam o zasadzie zero waste. Moje przepisy to tylko pewna sugestia, baza. Obudźcie swoją kreatywność i działajcie.
Składniki na spody
12 suszonych daktyli
6 łyżek orzechów (drobno posiekane)
4 łyżki amarantusa
2 łyżki sezamu
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
Daktyle i słonecznik zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody i blendujemy z olejem kokosowym. Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki.
Masa sernikowa:
100 g kaszy jaglanej
100 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc
330 ml mleka roślinnego migdałowego
sok z 0,5 cytryny
4 łyżki cukru kokosowego
szczypta soli
Mus owocowy:
200 g jagód
4 łyżki cukru