Sernikczki wegańskie (wideo)

Słynny przepis na sernik starej Przystani w Parku Śląskim zrobiłam w wersji wegańskiej

Propozycja współpracy z Telewizją Regionalną TVT była dla mnie zaskoczeniem. Oczywiście zgodziłam się i wzięłam się do pracy. Przed Wami efekt pierwszych nagrań. Zostaliśmy zaproszeni do Browaru Przystań w Parku Śląskim (Chorzów). W ich cudownej przestrzeni mogłabym spędzać całe dnie.

Dzielę się z Wami pierwszym przepisem. Serniczki wegańskie to szybki i prosty w wykonaniu pyszny deser. Mało kto orientuje się, że w składzie nie ma ani grama sera. Poniżej jest nagranie, a także składniki. Pamiętajcie, że na przykład możecie do owocowego sosu wykorzystać inne owoce. Wolicie truskawki, maliny…? Cokolwiek macie w słoikach, lodówce – wykorzystajcie to. Przygotowują kolejne desery pamiętam o zasadzie zero waste. Moje przepisy to tylko pewna sugestia, baza. Obudźcie swoją kreatywność i działajcie.

Składniki na spody

12 suszonych daktyli

6 łyżek orzechów (drobno posiekane)

4 łyżki amarantusa

2 łyżki sezamu

4 łyżki nasion słonecznika

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki oleju kokosowego

Daktyle i słonecznik zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody i blendujemy z olejem kokosowym. Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki.

Masa sernikowa:

100 g kaszy jaglanej

100 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc

330 ml mleka roślinnego migdałowego

sok z 0,5 cytryny

4 łyżki cukru kokosowego

szczypta soli

Mus owocowy:

200 g jagód

4 łyżki cukru

You Might Also Like