Deser Orzech (wideo)

Słodkie działania z Przemkiem Budzińskim szefem kuchni Browaru Przystań w Parku Śląskim to sama przyjemność 🙂

Każdy szef kuchni ma swoje sekretne przepisy, którymi nie chce się dzielić. Przemek Budziński, szef kuchni wyjątkowego miejsca – Browaru Przystań w Parku Śląskim, zgodził się jednak zrobić jeden ze swoich popisowych deserów przed kamerami. Orzech to wariacja na temat orzech laskowego. Ten smak pamięta się na bardzo długo. Gdy pierwszy raz próbowałam ten deser byłam bardzo ciekawa, jak się go wykonuje. W branży jestem świeżynką i nie będę ukrywać, nie mam jeszcze tej super mocy, że patrzę na deser, wącham i po pierwszym kęsie potrafię powiedzieć od początku do końcu, jak i z jakich składników został zrobiony. Wciąż się uczę, sprawdzam i eksperymentuję. Myślę, że wszystko idzie w dobrym kierunku.

Koniecznie przyjdźcie do Browaru, a dokładnie do Cukierni Przystań Lukier spróbować to cudo. Znajdziecie to miejsce w Parku Śląskim przy alei Klonowej 4. Jedyne takie, na pewno zaraz rozpoznacie. Dania obiadowe są pyszne, ale najlepiej czułam się wśród słodkości. Desery często wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ach, prawie bym zapomniała. W Lukrze mają także własnej produkcji lody. Moje dzieci je uwielbiają. Robi się coraz cieplej – warto wybrać się na spacer i odwiedzić to naprawdę nietuzinkowe miejsce z bogatą historią.

Muszę jeszcze raz podziękować szefowi kuchni. Przemek Dariusz Budziński jest przede wszystkim bardzo dobrym i wyjątkowym człowiekiem, pełnym humoru, żartu i zawsze gotowym do pomocy. Skarb! Praca z nim przy nagrywaniu odcinka była świetna. Gdy zaglądam do Przystani najpierw kieruję wzrok w stronę kuchni. Nawet chwila rozmowy z nim napełnia mnie entuzjazmem i energią. Przemku, dziękuję, jesteś cudowny!

Monoporcja Orzech

Beza

250 g białka

200 g cukru

70 g mąki migdałowej

50 g pasty orzechowej

Wkładka

70 g żółtka

200 ml mleka

150 g pasty z orzecha laskowego

30 g cukru

70 g masła

130 g białej czekolady

Mus orzechowy

70 g żółtka

200 ml śmietany

200 g białej czekolady

4 liski żelatyny

100 g pasty orzech

600 g ubitej śmietany 36%

Wykończenie

200 g białej czekolady

150 g masła kakaowego

Barwnik złoty

You Might Also Like