Bezowa chmurka z czarną porzeczką (wideo)

Beza z kremem z czarnej porzeczki zawsze się sprawdza

W kuchni i pieczeniu nie zawsze wszystko wychodzi idealnie. Co też widać na załączonym obrazku. Ale staram się już aż tak tym nie przejmować. Jeszcze jakiś czas temu nigdy bym nie podzieliła się takim zdjęciem. Bo beza krzywa, wygląda jak wieża w Pizie! A przecież powinna być prosta, piękna, idealna…

Istotą jest smak i jej szybkie zrobienie. To znajdziecie na pewno. Często podkreślam, że moje przepisy w większości są proste w wykonaniu i raczej nie zajmują zbyt wiele czasu. Dlaczego? Bo przy dwójce dzieci, pracy, wielu domowych obowiązkach każda minuta jest cenna i na pewno o tym sami dobrze wiecie. To hasło nie ma być chwytem marketingowym. Ja po prostu wiem, jak to jest w domu.

Beza:

5 białek

260 g cukru drobnego

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:

200 g czarnej porzeczki

6 łyżek cukru

250 ml śmietany 36%

250 g twarożku

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Do czarnej porzeczki dodajemy cukier i gotujemy do czasu jego rozpuszczenia. Powstałą masę zagęszczamy skrobią ziemniaczaną wcześniej rozpuszczoną w kilku łyżkach wody.

Frużelinę z czarnej porzeczki zostawiamy do ostygnięcia.

You Might Also Like