Ciastko mango z kremem kokosowym (wideo)

Obłędne! Uwielbiam to ciastko i nigdy nie wiem, kiedy znika cała patera.

To już ostatni odcinek, który miałam przyjemność nagrywać w Browarze Przystań w Parku Śląskim. Inspiracją do tego jest sztandarowy (a nie sztampowy, jak powiedziałam w nagraniu – wybaczcie, zmęczenie!) deser Cukierni Przystań Lukier. Kula Mango – polecam nawet tym, którzy za smakiem mango nie przepadają. Warto spróbować i dać szansę. Jest pyszne, ale też jak wygląda.

Robienie tego przepisu zawsze sprawia mi przyjemność. Prosty, szybki a efekt jest zachwycający. Jednak przy tym nagraniu momentami było mi już ciężko… długo wyrabiałam ciasto, chyba czuło moje zmęczenie i zniecierpliwienie. W końcu poddało się i wyszło wspaniałe. Powtarzanie kolejnych kwestii też nie szło najlepiej. To był bardzo długi poniedziałek po pracowitym weekendzie. Ale na koniec postanowiłam zaszaleć i zostać jeszcze na obiad w Browarze. Zamówiłam sobie śląski obiad. Aksamitne kluski, czerwona kapusta i świetnie przyprawiona rolada. Tego trzeba mi było. Oczywiście na koniec – słodki, lekki deser. To było doskonałe uzupełnienie.

Kruche ciasto:

4 żółtka

120 g cukru pudru

120 g masła

170 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.

Do zrobienia musu potrzebujemy dojrzałe mango, które obieramy i siekamy.

Krem kokosowy:

500 ml śmietany 36%

500 g serka twarogowego

100 g wiórków kokosowych

Wszystko razem ubijamy.

You Might Also Like