Muffiny z jabłkiem i orzechami (wideo)

Słodkości zawsze wywołują taką radość 🙂

Wydawać by się mogło, że jabłko i orzechy powinnam zostawić na jesień. Możecie mieć trochę racji, bo zaraz wiosna, świeże owoce i smaki powinny być na nowalijki. A z drugiej strony myślę o zapasach, które może po zimie Wam zostały. Początki wiosny mogą być jeszcze chłodnawe i jestem przekonana, że nic Was lepiej nie pobudzić niż słodki zapach jabłek i cynamonu.

Pamiętajcie, że te dwa główne dodatki możecie modyfikować – wolicie bardziej orzechy laskowe niż włoskie? Zamieńcie je! Za jabłkami nie przepadacie, ale macie gruszkę? Czy też zostało Wam trochę suszonych śliwek? Nie wyrzucajcie – bawcie się przepisem i próbujcie nowych połączeń. Kuchnia nie powinna być miejscem stresu, a właśnie radości, eksperymentu. Do dzieła!

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko

1/2 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka

1/4 kostki masła (50 g)

2/3 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki karmelu

You Might Also Like