Karmelizowane jabłka z kruszonką (wideo)

Moja wariacja na temat szarlotki

W górach chyba nie ma restauracji, gdzie nie podawano by szarlotki – tradycyjnie kawałki posypane cukrem pudrem lub na ciepło z lodami waniliowymi. To jest standard i mnie on odpowiada, bo uwielbiam szarlotkę. Ale zawsze szukam takiego miejsca, gdzie gotują i pieką góralki. Ich szarlotkę zaraz poznaję – czasami trafi się większy kawałek jabłka, niektóre dodają więcej cynamonu lub dorzucą garść rodzynek. A jedne z najlepszych wypieków można dostać w schroniskach w górach.

Polecam Wisłę na poszukiwanie doznań również gastronomicznych. W każdym miejscu możecie znaleźć perełki i zachwycającą kuchnię. Wybierzcie się na kilka dni do góralskich chatek na Soszowie. Każda pora roku gwarantuje wspaniale spędzony czas. Zima to narty i deski, wiosna – przedzieranie się na szczyty szlakami, które czasem zamieniają się w rwące potoki błotne, latem raczej nie ma niespodzianek – może oprócz tłumów na szlakach, a jesień… chyba mam największy sentyment do tej pory roku. Koniecznie sprawdźcie.

Karmelizowane jabłka

50 g masła

5 łyżek brązowego cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

4-5 jabłek

sok z cytryny

Kruszonka orzechowa:

100 g mąki

100 g mielonych orzechów

100 g cukru

100 g masła

jogurt naturalny

You Might Also Like