Piernikowa tarta z korzennym pomarańczowym kremem.

Ta tarta zimą przypomina mi o wakacjach. Pomarańczowy aksamitny krem przenosi mnie do słonecznych Włoch a dodatek korzennych przypraw sprawia, że w moim domu pachnie zbliżającymi się świętami. Uwielbiam jej smak.. Piernikowe ciasto, aksamitny krem i słono-słodka polewa z białej czekolady i chałwy. Musicie spróbować

Piernikowy spód:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 140 g miodu
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Masło, miód, przyprawy i cukier umieścić w garnku. Podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Do miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodać mieszankę miodu i masła oraz jajko. Wymieszać. Ciasto włożyć na stolnicę i zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i dokładnie wylepić nim spód i boki wcześniej przygotowanej formy. Ponownie schłodzić przez ok. 20 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i obciążyć np. fasolą. Tak przygotowany spód piec przez 10 min, po czym zdjąć „obciążenie” i piec jeszcze 10 min. Gotowe ciasto wystudzić.

Syrop pomarańczowy:

  • sok z 4 pomarańczy
  • 80 g brązowego cukru
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • anyż

W garnku umieścić sok pomarańczowy i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem pomarańczowy:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 130 g syropu pomarańczowego
  • 125 g masła

W garnku roztrzepać jajka i cukier. Dodać pozostałe składniki. Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika ciągle mieszając. Krem powinien się zagotować i zgęstnieć. Przelać do miski i całkowicie wystudzić. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód piernikowy.

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30-50 g chałwy

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt naturalny i chałwę. Wymieszać do połączenia składników. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodać jogurt naturalny.

Polewę wylać na krem pomarańczowy. Udekorować karmelizowanymi orzechami.

You Might Also Like