Praliny z białej czekolady (wideo)

Praliny powinny być smakowite i na raz, ale wolę dłużej cieszyć się słodką przyjemnością

Niektórzy mówią, że nie ma czegoś takiego jak „biała czekolada”. Jeżeliby trzymać się faktów – trudno z tym dyskutować. Ale schodzimy na ziemię i potoczne rozumienie. A wiecie jak powstały praliny? Zadecydował o tym przypadek. Reszty nie zdradzę – dowiecie się w odcinku.

To czwarty odcinek, który realizowaliśmy w gliwickiej Czekoladziarni. W poprzednim odcinku dowiedzieliście się, że przez długie lata był to sklep z mięsem. Nie bardzo to pasuje do słodkości i nowego klimatu. Jednak ten klimat tworzy właśnie historia i… kafelki, które możecie tam podziwiać rozkoszując się czekoladą do picia. Nie zapomnijcie zabrać tej słodyczy ze sobą. U Emilii Ulkowskiej jest duży wybór.

Składniki:

200 g białej czekolady, dobrej jakości

60 ml śmietanki kremówki 30%

1 łyżka masła

1 łyżeczka białego rumu/malibu

3/4 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki blanszowanych migdałów

200 g herbatników

You Might Also Like