Pszenno-żytni chleb z czarnuszką

Uwielbiam zapach pieczonego ciasta w domu. Jest w nim coś beztroskiego, a nawet relaksującego. Jednak nic tak nie pobudza mojego apetytu jak zapach chleba. Świeżego, jeszcze gorącego. Kiedy piekę go w domu, w jakiś magiczny sposób, od razu wszyscy robią się głodni. Pierwszy bochenek znika zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dlatego zawsze robię podwójną porcję.

Dzisiaj pokażę Wam przepis na bardzo prosty i ekspresowy chleb pszenno-żytni na drożdżach. Zawsze się udaje i jest naprawdę przepyszny. A w dodatku możecie go dowolnie zmodyfikować dodając np. przyprawy.

Chleb pszenno-żytni

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 500 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 3/4 łyżki soli
  • 50 g pestek słonecznika
  • 45 g siemienia lnianego
  • 20 g pestek dyni
  • 20 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Do letniej wody wsypać łyżkę mąki i cukier oraz wkruszyć drożdże. Dobrze wymieszać tak aby nie było grudek. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki, pestki dyni i słonecznika, sól i czarnuszkę. Dodać rozczyn i chwilę wyrobić do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i kleiste. Formę keksową (11 x 36 cm) wysmarować dobrze masłem i wysypać otrębami lub mąką. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni (góra – dół). Na spód piekarnika położyć foremkę z gorącą wodą. Chleb piec przez 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika chleb po ostukaniu powinien wydawać pusty dźwięk. Studzić na kratce.

Chleb pszenno-żytni

You Might Also Like