Uwielbiam zapach pieczonego ciasta w domu. Jest w nim coś beztroskiego, a nawet relaksującego. Jednak nic tak nie pobudza mojego apetytu jak zapach chleba. Świeżego, jeszcze gorącego. Kiedy piekę go w domu, w jakiś magiczny sposób, od razu wszyscy robią się głodni. Pierwszy bochenek znika zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dlatego zawsze robię podwójną porcję.
Dzisiaj pokażę Wam przepis na bardzo prosty i ekspresowy chleb pszenno-żytni na drożdżach. Zawsze się udaje i jest naprawdę przepyszny. A w dodatku możecie go dowolnie zmodyfikować dodając np. przyprawy.

- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 500 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 3/4 łyżki soli
- 50 g pestek słonecznika
- 45 g siemienia lnianego
- 20 g pestek dyni
- 20 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka czarnuszki
Do letniej wody wsypać łyżkę mąki i cukier oraz wkruszyć drożdże. Dobrze wymieszać tak aby nie było grudek. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki, pestki dyni i słonecznika, sól i czarnuszkę. Dodać rozczyn i chwilę wyrobić do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i kleiste. Formę keksową (11 x 36 cm) wysmarować dobrze masłem i wysypać otrębami lub mąką. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni (góra – dół). Na spód piekarnika położyć foremkę z gorącą wodą. Chleb piec przez 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chleb po ostukaniu powinien wydawać pusty dźwięk. Studzić na kratce.
