Sernik z masłem orzechowym i słonym karmelem

Klasyka w nietypowym wydaniu. Owsiany spód, kremowa masa, orzechy i słono-słodka polewa. Sernik! Chyba nie znam osoby, która go nie lubi. Dziś prawdziwy hit. Ze względu na dodatek masła orzechowego jest dość ciężki i sycący, ale też niezbyt słodki.

Ten sernik łączy w sobie wszystko, czego potrzebujecie. Niezapomniany smak oraz łatwość i szybkość wykonania. Na pewno zaskoczycie nim swoich gości.

Spód:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • ok. 0,5 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki spodu sernika umieścić w misie blendera i zmiksować do połączenia składników. Otrzymaną masę wyłożyć do uprzednio przygotowanej formy. Piec ok. 15 min.

Masa serowa :

  • 1 kg twarogu (najlepiej tłusty trzykrotnie mielony)
  • 300 g masła orzechowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu
  • 5 jajek

W misie połączyć jajka z cukrem. Do powstałej mieszanki dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Wymieszać przy pomocy rózgi do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód. Piec 50 minut w 170 stopniach. Upieczony sernik zostawić w piekarniku ok. 15 min z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej. Gotowy sernik udekorować domowym sosem karmelowym.

Sos karmelowy

  • 200 g cukru
  • 58 g wody
  • 86 g masła
  • 114 g śmietany 30 %
  • szczypta soli

W garnuszku umieścić wodę i cukier. Gotować na średnim ogniu do czasu kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a syrop będzie miał złoty kolor. Dalej gotując dodać masło, a następnie wlać śmietanę. Gotować ok. 1-2 min. Do sosu dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.

You Might Also Like