Świąteczne pierniki

Myślicie już o robieniu pierników? A może zostawiacie to na później, bo jesteście przekonani, że to za wcześnie? Otóż nie! Koniec listopada to idealny czas na rozpoczęcie tej aromatycznej przygody… Ze względu na spory dodatek miodu zdarza się, że pierniki twardnieją. Aby Wasze zęby pozostały całe zróbcie je wcześniej. To da wam również czas na zaplanowanie „dnia dekoracji”.

W moim domu jest przy tym mnóstwo zabawy i nieskończona ilość lepiącego się lukru i naturalnych ozdób. Tradycyjny staropolski przepis, z którego również korzystam, przewiduje prawie 6. tygodniowe leżakowanie ciasta w chłodnym miejscu. To wymaga cierpliwości i czasu. Nie zawsze mamy go na tyle. Dlatego przedstawiam Wam prostszy przepis. Prawie ekspresowy. Idealny do wypiekania w tym okresie.

Pamiętajcie żeby używać naturalnych składników. Wtedy pierniki wychodzą najlepsze.

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g miodu 
  • 50 g cukru 
  • 60 g masła
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • ok. 20 g przyprawy do piernika
Najlepsze pierniki są z naturalnych składnikiów

Masło, miód , cukier i przyprawę do pienika umieść w garnku i podgrzewaj aż do połączenia się składników. Cukier nie musi się rozpuścić. Lekko przestudź.

Do misy miksera lub na stolnicę przesiej sypkie składniki, dodaj przestudzoną mieszankę i jajo. Następnie zagnieść. Jeżeli ciasto będzie się kleić podsyp mąką. 

Gotowe ciasto piernikowe owiń folią i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Wycinaj dowolne kształty i ułóż na blaszce, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piecz w 180 stopniach ok. 12 minut.

Gotowe ciasto piernikowe owiń folią i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.

#ooociastko #ela #hurek #elahurek #ciasta #torty #ciasteczka #bio #organiczne #naturalne #naturalnie #pyszne #pierniki #pierniczki #przepis #szybko #prosto #zabawa #zdobienie #lukier #lukrowanie #orzechy #bakalie #fantazja

You Might Also Like