Truskawkowa panna cotta z prosecco

Sezon w pełni, więc nie może zabraknąć truskawkowego „spamu”. Uwielbiam ten deser. Szybki i lekki. Panna cotta. Klasyczny to śmietanka, mleko i cukier zagęszczone żelatyną, najpierw podgrzane, następnie ostudzone i dobrze schłodzone. Dzisiaj w wersji truskawkowej z dodoatkiem prosecco.

Truskawkowa panna cotta
    Składniki:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150 ml prosecco
  • 200 g truskawek
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę zalać 4 łyżeczkami wody i pozostawić do napęczniania na 5 minut.

W rondelku umieścić śmietankę, prosecco, cukier i zblendowane truskawki. Podgrzać do rozpuszczenia cukru. Następnie doprowadzić prawie do zagotowania. Odstawić z ognia w momencie kiedy na brzegach garnka mieszanka zacznie się gotować.

Dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.

Mieszankę rozlać do foremek i pozostawić do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin do całkowitego stężenia kremu.

Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym.

truskawkowa panna cotta

You Might Also Like