Wegańska tarta z kremem jeżynowym.

Lato ! Uwielbiam tę porę roku. Nie tylko za ciepełko i żar lejący się z nieba, ale również za mnogość świeżych warzyw i owoców. To czas, kiedy pojawiają się one na małych bazarkach. Moje wspomnienia z młodości to właśnie wakacje na wsi, gdzie wszystko było w zasięgu ręki. Pamiętam, jak po jagody chodziliśmy do lasu, maliny i porzeczki rosły pod płotem, a na jeżyny chodziliśmy do „rowu” za domem prababci. Moim „nieszczęściem” jest to, że znam prawdziwy smak sezonowych warzyw i owoców. Dziś, kiedy smak produkowany jest w fabrykach, bardzo trudno wrócić mi smakiem do dzieciństwa. A kiedy dorwę już pyszne owoce, to powstają takie cuda jak ta tarta.

Przedstawiam Wam przepis na prostą tartę z mlekiem kokosowym i dużą ilości jeżyn. Dziś specjalnie dla Was wersja fit i do tego wege. A jeśli kupicie bezglutenowe płatki owsiane będzie również ….gluten free 🙂

Wegańska tarta z jeżynami
Wegańska tarta z jeżynami
    Składniki:
  • 15 sztuk daktyli
  • szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szklanka jeżyn
  • 400 ml mleka kokosowego (tylko stała część)
  • 2 łyżeczki agaru (lub tyle ile zaleca producent)
  • 2-3 łyżki erytrolu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. W malakserze umieścić płatki owsiane, miękkie daktyle, kakao i olej kokosowy. Zmiksować do powstania jednolitej, lepkiej masy.

Masą wylepić formę to tarty. Piec przez 15 min.

Jeżyny zmiksować z erytrolem na mus.

W garnku umieścić mleko kokosowe i agar. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Gorący płyn zdjąć z palnika i lekko ostudzić.

Do musu jeżynowego dodoać mleko kokosowe z agarem i wymieszać. Wylać na podpieczony spód.

Schłodzić przez 2-3 godziny.

You Might Also Like