Wegańskie ciastka owsiane

Kocham słodycze. Ooo mamo! Kocham je najszczerszą „łasuchową” miłością. Gdybym mogła, jadłabym je przynajmniej pięć razy dziennie. Jednak jako mama dwóch małych brzdąców nie mogę sobie pozwolić na ich nadmiar w naszej diecie. A kiedy już goszczą na naszym stole staram się, aby to nie były puste kalorie.

Owsiane ciasteczka są nie tylko obłędnie pyszne, ale też wartościowe. Wypróbowałam już kilka wersji tych ciastek. Z bakaliami, maślane, kokosowe, bezglutenowe… Ale właśnie ten przepis zdobył nasze serca, a do tego jest w wersji fit, więc moje szkraby mogą je jeść bez ograniczeń.

Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (lub mieszanka mąk bezglutenowych)

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka wiórków kokosowych

1/2 szklanki masła orzechowego

1/3 szklanki musu jabłkowego

250 g roztopionego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej

1 szklanka cukru , ksylitolu lub erytrolu

W dużej misce połączyć mąkę, sodę, sól, płatki owsiane i wiórki koksowe.

Do roztopionego oleju dodać cukier i mus jabłkowy. Mieszać do połączenia składników.

Do mokrych składników wsypać składniki suche oraz dodać masło orzechowe. Mieszać aż masa dobrze się zwiąże i będzie można formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Kule z masy lekko spłaszczyć i układać na blasze w sporych odstępach. Piec w 180 stopniach około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciastka wyjąć i pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia.

Można przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku do 2. tygodni.

You Might Also Like