Wegańskie i bezglutenowe babeczki makowe.

Tradycyjne świąteczne ciasto w wersji wegańskiej. Te babeczki obalają mit, że bez jajek, masła czy śmietany to bez smaku. Aromatyczne, wilgotne ciastka są idealne na świąteczny stół. Robią wrażenie, dzięki swojej nietypowej formie.

Spód :

  • 375 g mąki gryczanej
  • 225 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g roztopionego oleju kokosowego
  • 150 g syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wysmarować olejem kokosowym. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, następnie wykleić nim spód i boki formy.

Masa makowa:

  • 300 g maku
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 30 g roztopionego oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • dodatkowo według uznania (orzechy, rodzynki, żurawina, morele)

Mak zalać wrzącym mlekiem roślinnym lub wodą (do przykrycia), odstawić najlepiej na całą noc. Dokładnie odsączyć z nadmiaru płynu i zemleć dwukrotnie. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Banan rozgnieść widelcem lub lekko zblendować. Do masy makowej dodać wszystkie składniki. Wymieszać.

Gotową mieszkanką napełnić wcześniej przygotowane korpusy babeczek. Piec 30 minut. Gotowe ciastka wyjąć z formy i wystudzić.

Smacznego.

You Might Also Like