Musicie o czymś wiedzieć. Nigdy, przenigdy nie trafiłam w ilość ziemniaków jaką należy ugotować do obiadu. Albo jest ich zbyt mało i zazwyczaj to ja nie dojadam ratując się sałatką. Albo jest ich zbyt dużo i wówczas mój mąż zjada ziemniaki z dodatkami 🙂 Zawsze mam z tym problem, a w czasie kwarantanny kiedy przygotowuje obiady codziennie, to moja prawdziwa zmora. Jeżeli już zdecyduje się zostawić ziemniaki na tzw. jutro, to wówczas mam niezłą zagwozdkę co z nimi zrobić.
Wtedy zazwyczaj z dobrą radą przychodzi moja mamusia. Kluski..Zrób kluski ! Cały czas te kluski. Gdybym przy każdej okazji „ziemniaczków na jutro” robiła kluski, byłabym ich prawdziwą mistrzynią. I tu zadam też pytanie: jak zrobić kluski z połowy szklanki puree ziemniaczanego ? Ah te dobre rady.
Jeżeli tak jak ja, macie problem z ilością ziemniaczków do obiadu, mam dla was prawdziwy HIT. Mega czekoladowe, wilgotne i puszyste ciasto z ziemniakami. A ponieważ przygotowywane przeze mnie ciasta czekoladowe niedawno zostały okrzyknięte najlepszymi na świecie przez mojego bratanka, musicie wypróbować ten przepis. Jest banalnie prosty i super smaczny. Przy okazji pozbędziecie się nadwyżki ziemniaków z obiadu.
Myślę, że wszystkie składniki, tak jak ziemniaki, będziecie mieć w swojej spiżarni. Pamiętajcie, że aby uniknąć zakalca wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je chwilę wcześniej niż zaczniecie piec to obłędne ciasto.
Składniki na blachę 20 x 20 cm (tortownica 18 cm)
- 120 g masła
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru trzcinowego, białego, ksylitolu lub (1 1/2 szklanki erytrolu)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki puree ziemniaczanego (mogą być posolone ziemniaki z obiadu przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli (jeżeli nie posoliliście ziemniaków)
- 1 łyżeczka kawy w proszku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra – dół). Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Mieszankę wylać do wcześniej przygotowanej formy i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można podać z kremem kawowym, czekoladową polewą lub po prostu oprószone cukrem pudrem.