Ziemniaczane ciasto czekoladowe

Musicie o czymś wiedzieć. Nigdy, przenigdy nie trafiłam w ilość ziemniaków jaką należy ugotować do obiadu. Albo jest ich zbyt mało i zazwyczaj to ja nie dojadam ratując się sałatką. Albo jest ich zbyt dużo i wówczas mój mąż zjada ziemniaki z dodatkami 🙂 Zawsze mam z tym problem, a w czasie kwarantanny kiedy przygotowuje obiady codziennie, to moja prawdziwa zmora. Jeżeli już zdecyduje się zostawić ziemniaki na tzw. jutro, to wówczas mam niezłą zagwozdkę co z nimi zrobić.

Wtedy zazwyczaj z dobrą radą przychodzi moja mamusia. Kluski..Zrób kluski ! Cały czas te kluski. Gdybym przy każdej okazji „ziemniaczków na jutro” robiła kluski, byłabym ich prawdziwą mistrzynią. I tu zadam też pytanie: jak zrobić kluski z połowy szklanki puree ziemniaczanego ? Ah te dobre rady.

Jeżeli tak jak ja, macie problem z ilością ziemniaczków do obiadu, mam dla was prawdziwy HIT. Mega czekoladowe, wilgotne i puszyste ciasto z ziemniakami. A ponieważ przygotowywane przeze mnie ciasta czekoladowe niedawno zostały okrzyknięte najlepszymi na świecie przez mojego bratanka, musicie wypróbować ten przepis. Jest banalnie prosty i super smaczny. Przy okazji pozbędziecie się nadwyżki ziemniaków z obiadu.

Myślę, że wszystkie składniki, tak jak ziemniaki, będziecie mieć w swojej spiżarni. Pamiętajcie, że aby uniknąć zakalca wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je chwilę wcześniej niż zaczniecie piec to obłędne ciasto.

Składniki na blachę 20 x 20 cm (tortownica 18 cm)

  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru trzcinowego, białego, ksylitolu lub (1 1/2 szklanki erytrolu)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki puree ziemniaczanego (mogą być posolone ziemniaki z obiadu przeciśnięte przez praskę)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli (jeżeli nie posoliliście ziemniaków)
  • 1 łyżeczka kawy w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra – dół). Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Mieszankę wylać do wcześniej przygotowanej formy i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można podać z kremem kawowym, czekoladową polewą lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

You Might Also Like